Oddany cztery i pół roku temu do użytku inkubator przetwórstwa lokalnego w Korzennej zaprezentowano na antenie TVP Kraków jako przykład dobrego wykorzystania unijnego wsparcia. Pretekstem dla informacji było nowe rozdanie funduszy unijnych, które trafią do Lokalnych Grup Działania na terenie Małopolski.

W sumie otrzymają one 600 mln złotych do rozdysponowanie na różne cele w ramach konkursów tematycznych. Z ich efektów mają skorzystać mieszkańcy gmin, na terenie których działają LGD.

Gmina Korzenna została w przygotowanym na ten temat materiale pokazana jako przykład dobrego wykorzystania pieniędzy unijnych, będących w dyspozycji LGD. W 2019 roku kosztem 560 tys. zł wybudowano w Korzennej halę, którą następnie wyposażono w specjalistyczne urządzenia o wartości ponad 300 tys. zł.

Do dyspozycji mieszkańców jest lina do tłoczenia soków oraz wędzarnia. Pierwsza może w ciągu godziny przetworzyć 500kg jabłek, druga jednorazowo radzi sobie z 50kg mięsa. Koszt usługi jest znacznie niszy niż na wolnym roku, a atrakcyjność oferty powoduje, że korzystają z niej także mieszkańcy innych gmin.